WK Gymnastiek komt in 2023 naar Antwerpen!

WK Gymnastiek komt in 2023 naar Antwerpen!

Het is officieel, Antwerpen is gaststad voor het Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek (toestelturnen) 2023! Dit werd vandaag, vrijdag 3 mei 2019, beslist door de Internationale Gymnastiekfederatie in Sint-Petersburg (Rusland). Dit is ondertussen het vijfde topevenement dat wordt aangetrokken naar Vlaanderen door ‘EventFlanders’.

 Pre-Olympische editie

In 2001 (Gent) en 2013 (Antwerpen) was het WK Toestelturnen al eens te gast in Vlaanderen. Met trots slaan Gymfed, de Vlaamse overheid en de Stad Antwerpen 10 jaar na de laatste editie de handen opnieuw in elkaar voor een onvergetelijk topsportevenement. Van 29 september tot en met 8 oktober 2023 wordt het Antwerps Sportpaleis the place to be voor alle gymnastiekfans. Ongeveer 500 atleten uit meer dan 80 landen strijden binnen de discipline toestelturnen tegen elkaar om de wereldtitels. Dit pre-Olympisch WK is de belangrijkste en grootste gymnastiekcompetitie in 2023. Naast de wereldtitels mikken de beste seniorgymnasten bij de dames en heren in Antwerpen namelijk ook op de laatste teamtickets voor de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs (Frankrijk) plaatsvinden.

Innovatie en kwaliteit

Na het WK Toestelturnen 2013 en het WK Acrobatische Gymnastiek 2018 halen Gymfed, de Vlaamse overheid en de Stad Antwerpen alweer een topgymnastiekevent naar Vlaanderen. De kandidatuur voor het WK Artistieke Gymnastiek 2023 wordt ondersteund met een toelage van 800.000 euro van de Vlaamse overheid en 400.000 euro van Stad Antwerpen. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters is enthousiast:

“Gymnastiek is met bijna 130.000 leden een heel populaire sport in Vlaanderen waarin we het op topsportvlak momenteel zeer goed doen. We hebben enorm geïnvesteerd – onder andere in de nieuwe topsporthal in Gent – en zijn ook bijzonder fier dat we samen met de Gymfed en Stad Antwerpen het WK in 2023 naar Vlaanderen halen en zo onze Vlaamse atleten de kans geven te schitteren voor thuispubliek.”
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts: “De Vlaamse Regering wil meer evenementen met internationale uitstraling laten doorgaan in Vlaanderen. We zijn bijzonder verheugd dat we naast de World Choir Games en de Flanders Food Week in 2020 en het WK veldrijden en WK wielrennen op de weg in 2021 nu ook het Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek in 2023 kunnen verwelkomen. Zo kunnen we Vlaanderen nog meer in de vitrine zetten voor een internationaal publiek. ”

Met dit wereldkampioenschap profileren we Antwerpen verder als sporthoofdstad van Vlaanderen en als bakermat van de internationale gymnastieksport”, zegt Ludo Van Campenhout, schepen voor sport van de stad Antwerpen. “In Antwerpen had in 1903 het eerste wereldkampioenschap gymnastiek plaats en Antwerpenaar Nicolaas Cupérus was ook de eerste voorzitter van de internationale gymnastiekfederatie. Als één van de 23 Olympische steden blijven we dan ook investeren in de populaire turnsport. Dit WK zal dan ook een boost vormen voor de gymnastiek in Antwerpen.”

Naast de sportieve prestaties zal, net als in 2013 en 2018, ook in 2023 de focus liggen op het neerzetten van een innovatieve en kwalitatieve organisatie met nationale en internationale uitstraling. “Na de fantastische resultaten van onze gymnasten op het laatste WK Toestelturnen in Doha willen we binnen deze discipline opnieuw zelf een hoogwaardige organisatie neerzetten. Hierbij geven we onze eigen sporters de kans om te schitteren voor het thuispubliek en mikken we op een unieke beleving voor elke gymnast en toeschouwer”, zegt Lode Grossen, algemeen manager van de Gymnastiekfederatie.

 Over EventFlanders

De Vlaamse ministers Geert Bourgeois, Ben Weyts, Philippe Muyters en Sven Gatz hebben de handen in elkaar geslagen om het Vlaams topevenementenbeleid samen uit te bouwen. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

 

 

 

 

 

Sport
Over Vlaams minister Philippe Muyters

Vlaams minister Philippe Muyters
Martelaarsplein 7
1000 Brussel