WADA heft schorsing Rusada op

WADA heft schorsing Rusada op

Reactie Vlaams minister Philippe Muyters

Het Russisch antidopingagentschap Rusada kan onder strikte voorwaarden terugkeren als lid van de wereldantidopingorganisatie WADA. Dat werd vanmiddag door het uitvoerend comité van het WADA beslist.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters herhaalt zijn standpunt als vertegenwoordiger van Europa in de WADA Foundation board.

Vlaams minister Muyters: “Het verleden moet afgesloten worden, maar wel op een propere manier. Het uitvoerend comité besliste dat een onafhankelijk expert daarom voor het eind van het jaar toegang moet krijgen tot de data en het lab in Moskou. Ik zal er vanuit de foundation board persoonlijk op toezien dat die voorwaarde nageleefd wordt. Is dat niet het geval, dan wordt RUSADA automatisch opnieuw non-compliant verklaard”.

Bovendien zal in dat geval Rusland onder de nieuwe standaard non-compliant zijn, wat betekent dat WADA zelf de straffen zoals de uitsluiting van grote tornooien kan opleggen. Onder de oude standaard werd deze beslissing door de IOC en de sportfederaties genomen, waardoor de straf in de praktijk soms uitgehold werd.

Vlaams minister Muyters: “Hadden we liever gezien dat Rusland eerst de stalen zou vrijgeven? Ja natuurlijk. Maar wat voor mij uiteindelijk telt, is dat WADA dit op een propere manier kan afsluiten en dus toegang krijgt tot de data en het lab. Wordt die voorwaarde niet nageleefd, dan wordt het bovendien op deze manier voor WADA mogelijk om de sancties zelf in handen te hebben.”

 

 

Sport
Over Vlaams minister Philippe Muyters

Vlaams minister Philippe Muyters
Martelaarsplein 7
1000 Brussel