Vlaanderen trekt buitenlands talent aan

Dynamische knelpuntberoepenlijst klaar

Op 7 december 2018 heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters de maatregelen voorgesteld waarmee hij meer buitenlandse talenten wil aantrekken. Het doel is om gerichte arbeidsmigratie in te zetten als sluitstuk in een geïntegreerd arbeidsmarktbeleid. Vandaag stelt de minister in dat kader de nieuwe dynamische knelpuntberoepenlijst voor, een lijst met beroepen waarvoor midden geschoolden toegang krijgen tot onze arbeidsmarkt zonder dat daar eerst een arbeidsmarktonderzoek voor vereist is.

De Vlaamse arbeidsmarkt staat onder hoogspanning. Het aantal vacatures piekt en er is een grote nood aan specifiek technisch geschoold personeel in vrijwel alle sectoren. Een aantal beroepen zijn echte knelpunten geworden.

Het is uiteraard al langer mogelijk om buitenlands talent aan te trekken, maar toch ondervinden bedrijven nog te veel drempels om de juiste mensen te vinden. Het nieuwe beleid van minister Muyters werkt die drempels weg zodat een vlotte arbeidsmigratie binnen een duidelijke visie mogelijk wordt voor profielen waaraan er een structureel tekort is. De grootste vernieuwing voor midden geschoolden, is de dynamische knelpuntberoepenlijst.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters:De Vlaamse arbeidsmarkt schreeuwt om technisch geschoold personeel, met een groot aantal vacatures die we vaak niet ingevuld krijgen, ook niet als we over de taalgrens gaan zoeken. We starten daarom met een dynamische knelpuntberoepenlijst, een lijst met beroepen waarvoor midden geschoolden toegang krijgen tot onze arbeidsmarkt zonder dat daar eerst een arbeidsmarktonderzoek voor nodig is. De ervaring leert ons dat het arbeidsmarktonderzoek voor deze profielen immers nagenoeg altijd tot een positieve beoordeling leidt. Deze gecontroleerde en efficiënte arbeidsmigratie is nodig om onze economische groei te verzekeren.”

De lijst is gebaseerd op de knelpuntenberoepenlijst van de VDAB en zal om de twee jaar herbekeken worden in functie van de noden op de arbeidsmarkt. Het gaat om beroepen met een structureel hoog kwantitatief tekort op onze arbeidsmarkt. Uitzonderingen op de lijst zijn mogelijk, maar enkel nadat via een individueel arbeidsmarktonderzoek aangetoond wordt dat er geen andere opties zijn om de vacature in te vullen.

De lijst is twee jaar geldig en bestaat uit volgende functies:

1° ​ Bestuurder bouwplaatsmachines;

2° ​ Bestuurder trekker-oplegger;

3° ​ Bordenbouwer;

4° ​ Chef-kok;

5° ​ Industrieel elektrotechnisch installateur/ Technicus industriële installaties/Technicus ontwerper industriële automatisering/Technicus industriële automatisering;

6° ​ Installateur van datacommunicatienetwerken;

7° ​ Kraanbestuurder;

8° Onderhoudselektricien/Technicus elektronische installaties/Technicus controle en kwaliteit elektriciteit en elektronica;

9° ​ Onderhoudsmecanicien;

10° ​ Onderhoudsmecanicien van bedrijfs- of vrachtwagens;

11° Onderhoudstechnicus verwarmingsinstallaties/ Monteur centrale verwarmingsinstallaties;

12° Pijpfitter;

13° Residentieel elektrotechnisch installateur;

14° Sanitair installateur;

15° Slager;

16° Technicus voertuigen;

17° Technieker werf-, landbouw- en hefmachines;

18° Vrachtwagenbestuurder met aanhangwagen;

19° Vrachtwagenbestuurder vaste wagen;

20° Zorgkundige.

Voor hooggeschoolden blijft de toegang sowieso heel laagdrempelig, zonder dat een arbeidsmarktonderzoek uitgevoerd moet worden. Minister Muyters voerde wel een aantal wijzigingen door die de aantrekkingskracht van Vlaanderen moeten vergroten; zoals het verlengen van de arbeidsduur van 12 maanden naar 3 jaar en de regeling dat werknemers in bepaalde gevallen makkelijker van werkgever kunnen veranderen.

De nieuwe Vlaamse regelgeving zal op 1 januari 2019 van kracht gaan.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Ons beleid is er een van concentrische cirkels. Eerst zoeken we binnen Vlaanderen, dan binnen België, de buurlanden, vervolgens heel Europa en tot slot de hele wereld. Die visie blijft ook in de toekomst volledig overeind: we moeten eerst de eigen talenten aan de slag krijgen. Maar wanneer het echt niet lukt, moeten we ook -ver- buiten de grenzen op zoek gaan. We hebben werkende mensen nodig om onze welvaart op peil te houden en om de kosten van de vergrijzing te kunnen dragen.”

 

Over Vlaams minister Philippe Muyters

Neem contact op met

Martelaarsplein 7 1000 Brussel

+32 2 552 61 00

[email protected]

www.philippemuyters.be