Vlaanderen stimuleert eXtended Reality

Vlaanderen stimuleert eXtended Reality

De technologie voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR), samen ook gekend als eXtended Reality (XR), is ondertussen vrij matuur. De toepassingen ervan buiten de ontspanningswereld (gaming) blijven in voorlopig echter eerder beperkt, ondanks het grote economische en maatschappelijke potentieel van de technologie. Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters lanceert daarom een subsidieoproep van 3 miljoen euro om bedrijven en organisaties de kans te geven de mogelijkheden van XR grondig te verkennen.

 

Het doel van de nieuwe oproep is om de ontwikkeling en implementatie van nieuwe XR-toepassingen in Vlaanderen te stimuleren. XR-technologie kan immers voor zowat alle sectoren opportuniteiten creëren, denk maar aan de industrie, de zorg, ontspanning, onderwijs, overheid, …

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters:Het is ondertussen duidelijk dat virtual reality (VR) en augmented reality (AR) niet langer beperkt blijven tot entertainment en videospelletjes. VR en AR bieden een enorm potentieelbij de transformatie van bedrijven. Met VR- en AR-technologie kunnen we bovendien niet alleen onze technische competenties verder ontwikkelen, maar ook onze soft skills. Met deze subsidieoproep van 3 miljoen euro willen we onze ondernemingen stimuleren om de vele mogelijkheden van XR te ontdekken.”

 Een realistische VR-ervaring is bijvoorbeeld de simulatie van een operatiekamer in een ziekenhuis waarin je een virtuele praktijkproef kan uitvoeren. Met AR worden dan weer computergegeneerde beelden over de werkelijke wereld heen getoond, zodat je beide tegelijk waarneemt. Zo kan een AR-bril voor magazijnmedewerkers bestelde items scannen en digitale instructies projecteren om zo papieren instructies overbodig te maken of kan een autofabrikant een AR-app aanbieden die uitleg geeft bij de autolampjes- en knopjes op het dashboard.

 Met deze oproep zal VLAIO de ontwikkeling van specifieke ‘Proof of Concepts’ ondersteunen. Deze demo-activiteiten moeten het Vlaamse bedrijfsleven in staat stellen om de opportuniteiten, randvoorwaarden en relevantie van XR te evalueren. Dat moet de drempel verlagen en de ontwikkeling en introductie van nieuwe XR-toepassingen stimuleren.De toepassingen kunnen zich richten op alle aspecten van de bedrijfsvoering, gaande van HR, marketing, sales, opleiding, productie, productontwikkeling, kwaliteitszorg, enz.

 Er wordt voor deze oproep een budget van 3 miljoen euro voorzien. Projecten krijgen 60% steun met een maximum van 200.000 euro per project. De oproep is toegankelijk voor XR-opdrachtgevers (bedrijven of organisaties) en XR-aanbieders die over kennis van de technologie beschikken en demo-activiteiten kunnen uitwerken.


Meer informatie over de oproep, de infosessies, de voorbesprekingen en de aanvraagprocedure kan je terugvinden op de website www.vlaio.be/xr. Heb je nog vragen, stuur een e-mail naar xr@vlaio.be. 

Veerle Van Nieuwenhuysen Adjunct-woordvoerder, Kabinet minister Philippe Muyters
Karolien Goossens Communicatieverantwoordelijke VLAIO

 

Economie & Innovatie
Over Vlaams minister Philippe Muyters

Vlaams minister Philippe Muyters
Martelaarsplein 7
1000 Brussel