Vlaanderen kandidaat voor WK Gymnastiek 2023

Vlaanderen kandidaat voor WK Gymnastiek 2023

Meer topevenementen in Vlaanderen: EventFlanders mikt op Flanders Food Week én WK Artistieke Gymnastiek

De Vlaamse Regering wil meer topevenementen met internationale uitstraling laten doorgaan in Vlaanderen. De gespecialiseerde cel ‘EventFlanders’ heeft al de World Choir Games van 2020 en het Wereldkampioenschap Wielrennen in 2021 binnengehaald en mikt nu op een Flanders Food Week in 2020 en het Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek in 2023.

Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek in 2023

Het Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek (toestelturnen) vindt elk jaar in oktober of november  in een andere gaststad plaats. Het WK is na de Olympische Spelen de belangrijkste en grootste gymnastiekcompetitie ter wereld met de beste seniorgymnasten bij de dames en de heren. Ongeveer 500 atleten uit meer dan 80 landen nemen het tegen elkaar op, bij de dames aan vier toestellen (sprong, damesbrug, balk en grond) en bij de heren aan zes toestellen (grond, paard met bogen, ringen, sprong, herenbrug en rekstok). Vijf jaar geleden was het WK al eens te gast in Vlaanderen.

Na het overweldigende succes op het laatste WK in Doha met als hoogtepunt een wereldtitel voor Nina Derwael op de damesbrug en een knappe vierde  plaats zowel Allround als op de balk, willen we het WK terug naar Vlaanderen halen”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters.
Gymnastiek is met bijna 130.000 leden een heel populaire sport in Vlaanderen, waarin we het op topsportvlak momenteel zeer goed doen. Dan moet je samen met een sterke federatie in staat zijn om de hoogste competitie ter wereld aan te trekken en onze Vlaamse atleten de kans te geven te schitteren voor thuispubliek.

De pre-Olympische editie in 2023 biedt Vlaamse topgymnasten een unieke kans om zich voor eigen publiek als laatste stap in het selectietraject te plaatsen voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Bovendien kan dit evenement rekenen op  uitgebreide media-aandacht, zowel internationaal als nationaal.

Gymnastiekfederatie Vlaanderen verkiest net als bij het vorige WK  Antwerpen als locatie. “Naast de wedstrijdaccommodatie met minimum 6000 publiekszitplaatsen heb je een opwarmingshal nodig, tal van organisatieruimten en kwaliteitsvolle faciliteiten voor de pers en de genodigden. Dit is organisatorisch en financieel voor ons als federatie enkel haalbaar in het Sportpaleis in combinatie met de Lotto Arena”, zegt algemeen manager Lode Grossen. “Dit is een accommodatie die we bovendien zeer goed kennen door ons jaarlijks Gymgala en de organisatie van topevenementen waaronder het WK Acrobatische gymnastiek dit jaar en het laatste WK Artistieke Gymnastiek in 2013.

Ook de stad Antwerpen zelf wil hier graag opnieuw zijn schouders onder zetten. Schepen voor sport Ludo Van Campenhout: “Er is een waardevolle gymnastiektraditie in Antwerpen met in 1903 het eerste officiële Wereldkampioenschap, de Olympische Spelen van 1920 en sterk georganiseerde clubs met uitgebreide ledenaantallen. Na de fantastische ervaring van het WK in 2013 willen we heel graag ons steentje bijdragen om deze pre-Olympische editie naar onze stad en regio te halen, waar er naast de individuele ook de teamcompetities te zien zullen zijn.”

De kandidatuur voor het WK Artistieke Gymnastiek 2023 wordt ondersteund met een toelage van 800.000 euro van de Vlaamse overheid en 400.000 euro van stad Antwerpen. Begin mei beslist de Internationale Gymnastiekfederatie of Vlaanderen het WK toegewezen krijgt of niet.

 

Flanders Food Week in 2020

Vlaanderen is in 2020 gastland voor het World Forum on Gastronomy Tourism van de UNWTO (United Nations World Tourism Organisation). Die VN-top is het ideale moment voor een Flanders Food Week, die in de lente van 2020 de Vlaamse eet- en tafelcultuur in de internationale schijnwerpers kan zetten.

Concreet zal EventFlanders proberen om de ’50 Best’ naar Vlaanderen te halen: de ‘Oscars van de gastronomie’, waarbij de 50 beste restaurants ter wereld bekroond worden. De uitreiking van de trofeeën gaat gepaard met de komst van de beste chefs en restauranthouders uit de hele wereld, een hele reeks randevenementen en ruime mediabelangstelling van de internationale pers. EventFlanders mikt daarbovenop ook op een toonaangevend publieksevenement, met unieke gastronomische ervaringen in heel Vlaanderen.

We willen de hele wereld laten zien dat je in Vlaanderen kan genieten aan elke tafel en elke toog”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “De Flanders Food Week moet een echte feestweek worden. Vlamingen mogen trots zijn op hun culinaire identiteit”.

De Vlaamse Regering, Toerisme Vlaanderen en de gaststeden zullen samen ongeveer 3,2 miljoen investeren in de Flanders Food Week. De gaststeden zullen binnenkort bepaald worden, bij de verdere uitwerking van het project.

Over EventFlanders

De Vlaamse ministers Geert Bourgeois, Ben Weyts, Philippe Muyters en Sven Gatz hebben de handen in elkaar geslagen om het Vlaams topevenementenbeleid samen uit te bouwen. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Sport
Veerle Van Nieuwenhuysen Adjunct-woordvoerder, Kabinet minister Philippe Muyters
Over Vlaams minister Philippe Muyters

Vlaams minister Philippe Muyters
Martelaarsplein 7
1000 Brussel