Vlaanderen en Telenet bereiken overeenstemming over ‘netwerk van de toekomst’

Vlaanderen en Telenet bereiken overeenstemming over ‘netwerk van de toekomst’

Brussel, 23 juli 2018. Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters en CEO van Telenet John Porter hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend over het supersnel digitaal netwerk van de toekomst. Het doel van de overeenkomst is om Vlaamse bedrijven en gezinnen aan de wereldtop te brengen inzake innoverende digitalisering.

In september vorig jaar kondigde de Vlaamse Regering de ambitie aan om Vlaanderen aan de top te brengen op vlak van digitalisering, zowel voor onze bedrijven als voor de Vlaamse gezinnen. Om dat doel te bereiken, is onder meer een supersnel digitaal netwerk nodig.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters somde toen vier voorwaarden op waaraan dat netwerk zou moeten beantwoorden: (a) voldoende capaciteit om de stijgende vraag naar data ook in de toekomst te kunnen garanderen, (b)een voldoende hoge dekkingsgraad in Vlaanderen, (c) de toegang voor andere marktspelers  (d) tegen een faire vergoeding. Hij voegde daar aan toe dat hij dat netwerk liefst via de private markt wilde laten realiseren.

Vandaag bereikten de Vlaamse Regering en Telenet een akkoord. Concreet biedt Telenet een engagement om in de komende jaren ultrahoge snelheden op zijn netwerk te gaan aanbieden. Dankzij de investering van 500 miljoen euro in de Grote Netwerf - het netwerk- moderniseringsprogramma dat Telenet startte in 2014 - kan het bedrijf op termijn gigasnelheden leveren in heel Vlaanderen en zo mee Vlaanderen aan de digitale top houden. Via een jaarlijks overleg met de Vlaamse overheid zullen de technologische evoluties opgevolgd worden. Door de regelgeving die aan Telenet werd opgelegd, is het netwerk bovendien beschikbaar aan faire gereguleerde prijzen. De Vlaamse Regering zal van haar kant goede randvoorwaarden creëren waarbinnen deze engagementen nagekomen kunnen worden.

Vlaams minister Muyters: “Ik ben blij dat we de handen met de private markt in elkaar kunnen slaan om onze vier doelstellingen te bereiken en een digitaal ecosysteem op poten kunnen zetten waarin innovatieve toepassingen voor bedrijven en Vlaamse gezinnen verder zullen kunnen worden aangeboden. We hebben heldere afspraken gemaakt, wederzijdse engagementen genomen en zullen de uitvoering van dit memorandum samen opvolgen.”

Minister-president Geert Bourgeois: ”Deze MoU is een belangrijke stap vooruit voor digitaal Vlaanderen. We zetten duidelijke gezamenlijke doelstellingen en nemen een gezamenlijk engagement tussen overheid en privé. We bouwen een constructief klimaat waarin de operatoren de ruimte krijgen om deze doelstellingen te realiseren.”

John Porter, CEO Telenet: “Om de exploderende digitalisering en het toegenomen datagebruik te kunnen opvangen, moeten we voortdurend investeren om meer internetcapaciteit en een grotere snelheid aan te kunnen bieden. Het is dan ook  belangrijk dat we in een positief klimaat kunnen blijven werken. Dit akkoord met de Vlaamse Regering is daarom een goede stap in de juiste richting.”

Contactgegevens:

Thomas Pollet

Woordvoerder minister Muyters
tel: +32 474 69 56 08
Thomas.pollet@vlaanderen.be

Isabelle Geeraerts

Woordvoerster Telenet
tel: +32 15 33 55 44
press@telenetgroup.be

Economie & Innovatie
Thomas Pollet Woordvoerder, Kabinet minister Philippe Muyters
Over Vlaams minister Philippe Muyters

Vlaams minister Philippe Muyters
Martelaarsplein 7
1000 Brussel