Vlaamse regering steunt grote investering Borealis Kallo met 6.000.000 euro

Vlaamse regering steunt grote investering Borealis Kallo met 6.000.000 euro

Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters kent de Vlaamse Regering strategische ecologiesteun van 4.000.000 euro toe aan Borealis. Het petrochemisch bedrijf plant een grootscheeps transformatietraject in z’n fabriek te Kallo. Eerder dit jaar kende de regering voor hetzelfde project ook al 2.000.000 euro opleidingssteun toe.

Het Oostenrijkse Borealis AG is een leverancier van polyolefinen (vooral kunststofgranulaat in de vorm van pellets), basischemicaliën en meststoffen. In Vlaanderen heeft Borealis vestigingen in Beringen, Mechelen, Zwijndrecht en Kallo.

Het is in deze laatste fabriek dat Borealis een grootscheepse investering van zo’n 900.000.000 euro plant. Het bedrijf wil daarmee de switch maken naar het gebruik van een recycleerbare, chroomvrije katalysator. Daardoor wordt niet alleen het energieverbruik drastisch teruggeschroefd maar verkleint ook de afvalberg én daalt de CO²-emissie op de site met 328.000 ton per jaar. Dat is zowat het equivalent van 2,5 miljard niet-gereden autokilometers. De gehele technologie is nieuw voor Borealis en vergt dan ook een intensief en grootschalig opleidingstraject.

De investering brengt daarenboven een extra tewerkstelling van 104 medewerkers met zich mee.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters: “Met respectievelijk 4.000.000 euro ecologiesteun en 2.000.000 euro opleidingssteun doet de Vlaamse regering inderdaad een aanzienlijke duit in de zak. Maar daar staat uiteraard een grote investering tegenover die niet alleen positief is voor het milieu maar bovendien heel wat nieuwe tewerkstelling meebrengt én ook nog eens impact heeft op investeringen in andere vestigingen. Daarmee helpen we het bedrijf verankeren in  Vlaanderen en bevestigen we nogmaals het belang van de petrochemische industrie voor het Antwerps havengebied.

Wereldwijd heeft Borealis AG een omzet van 7,2 miljard euro en stelt 6.600 mensen te werk. In de vestiging in Kallo zijn momenteel zo’n 200 mensen aan de slag.

Economie & Innovatie
Over Vlaams minister Philippe Muyters

Vlaams minister Philippe Muyters
Martelaarsplein 7
1000 Brussel