Van stukadoor tot chemisch procesoperator. 87 maal duaal!

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits brachten vandaag een bezoek aan BluePoint Antwerp om er de studierichting Chemische Procestechnieken te promoten, een van de pioniersopleidingen in duaal leren. Ze kondigden er ook de 87 studierichtingen aan die vanaf 1 september 2019 duaal kunnen aangeboden worden door scholen, de centra voor deeltijds onderwijs en de Syntra-lesplaatsen. Het gaat onder meer om richtingen in chemie, mechanica-elektriciteit, sport, mode en voeding. Met duaal leren krijgen jongeren een brede vorming in combinatie met een ruime opleiding op de werkvloer en halen ze zo hun diploma.

Duaal leren houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar meer dan nu leren op de werkvloer, op die manier een onderwijskwalificatie halen en dus beter voorbereid zijn voor de arbeidsmarkt. Het diploma dat ze halen is gelijkwaardig aan het diploma van het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat jongeren een groot deel op de werkvloer leren. Duaal leren is één van de maatregelen om de ongekwalificeerde uitstroom uit het secundair onderwijs tegen te gaan, ​ het beroeps- en technisch onderwijs te versterken en de praktische kennis van de bedrijven mee te nemen in het onderwijs en zo de kloof tussen onderwijs en onderneming te verkleinen.

 

Vanaf 1 september 2019 gaan we officieel van start en kan duaal leren door elke school die dat wil georganiseerd worden in 80 studierichtingen in 16 studiegebieden van het beroeps- en technisch onderwijs gaande van sport, chemie en handel tot bouw en voeding. Daarnaast kunnen vanaf volgend schooljaar ook 7 opleidingen in het buitengewoon onderwijs (buso) duaal aangeboden worden. Het studiegebied Mechanica-Elektriciteit telt met 16 studierichtingen waarvan 8 in tso het grootste aanbod. De 87 studierichtingen kwamen tot stand na afstemming met de beroepssectoren en de onderwijsverstrekkers. Een leerling die volgend schooljaar een duale studierichting wil volgen, zal dat dus kunnen doen in iedere school, centrum voor deeltijds onderwijs of Syntra lesplaats die ervoor kiest om één of meerdere van de geselecteerde duale studierichtingen aan te bieden. 

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Alle scholen die dat willen kunnen vanaf 1 september 2019 duaal leren en werken aanbieden in maar liefst 80 studierichtingen in het beroeps- en technisch onderwijs, en in 7 studierichtingen in het buitengewoon secundair onderwijs. De hechte samenwerking tussen het onderwijs en de bedrijfswereld waar al sinds 1992 over gepraat wordt, is eindelijk daar. Dit zal onze jonge talenten sterker, innovatiever en gemotiveerder maken. Onze arbeidsmarkt evolueert vandaag al naar een enorme krapte, het is dus van groot belang dat we jongeren heel erg goed voorbereiden en bedrijven jonge talenten al vroeg leren kennen. Praktische kennis uit een echte bedrijfssituatie zal daar zonder twijfel hard bij helpen.”
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: "Met deze Vlaamse Regering maken we werk van een krachtige modernisering van het secundair onderwijs waar het versterken van de kwaliteit steeds centraal staat. Het invoeren van een sterk stelsel van duaal leren maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Vanaf volgend schooljaar kunnen scholen in meer dan 80 studierichtingen duaal leren aanbieden. Dat is goed nieuws voor elke leerling die graag leert op de werkvloer. Niet alleen halen ze zo op het einde van de rit hetzelfde diploma als jongeren uit voltijdse richtingen maar doen ze ook praktische werkervaring op die heel nuttig is hun verdere loopbaan."De uitrol van duaal leren verloopt gefaseerd. Zo wordt duaal leren ook dit schooljaar al getest in 50 uiteenlopende studierichtingen in 14 studiegebieden van het beroeps- en technisch onderwijs en nog 5 andere opleidingen via de proeftuin ‘schoolbank op de werkplek’, waaronder opleidingen in het buitengewoon secundair onderwijs (buso). 

In bijlage kunt u de lijst met de 87 studierichtingen terugvinden die vanaf 1 september 2019 duaal kunnen worden aangeboden.

Over Vlaams minister Philippe Muyters

Neem contact op met

Martelaarsplein 7 1000 Brussel

+32 2 552 61 00

[email protected]

www.philippemuyters.be