TECHTEMPEL T2-CAMPUS GAAT VOOR INVULLING VAN 1000 OPENSTAANDE LIMBURGSE TECHJOBS

Vijf jaar na de lancering van SALK opent vandaag de T2-campus in aanwezigheid van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters en gouverneur Herman Reynders. De T2-campus is een huzarenstukje van 24.000 m² dat in amper 18 maanden tijd verrees op Thor Park. Hier zullen weldra tot 1300 cursisten per dag kunnen kiezen uit liefst 300 opleidingen, trainingen of workshops, allemaal rond techniek en technologie en dat met state-of-the-art infrastructuur en apparatuur. Het kostenplaatje van dit ambitieuze project bedraagt 57 miljoen euro, bij elkaar gebracht door Vlaanderen, Europa en de drie partnerorganisaties SYNTRA Limburg, VDAB en stad Genk. Dat maakt van de T2-campus niet alleen het grootste SALK-project, maar ook het grootste Vlaamse EFRO-project ooit.

T2-CAMPUS ZOEKT TECHTALENT

Het Vlaamse SALK-plan voor de Limburgse economie concludeerde vijf jaar geleden dat het gebrek aan (goed opgeleid) techtalent één van dé groeiremmers is voor Limburgse bedrijven. Het maakt dat bedrijven en organisaties soms niet de noodzakelijke omslag kunnen maken en zo hun groei zien vertragen of kansen missen.

Van de 5000 openstaande vacatures in Limburg op dit moment zijn er 1000 tech-gerelateerd. Het toekomstpotentieel is dus enorm en daar wil de T2-campus op inspelen, aldus Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB en lid van de SALK-werkgroep: “We leggen de lat hoog. De T2-campus wil die 1000 techvacatures mee helpen invullen. Veel mensen denken dat technologie niks voor hen is om diverse redenen. Wij willen hen van het tegendeel overtuigen.”

“Het aantal techgerelateerde start-ups kende in Limburg de laatste jaren haast een verdubbeling”, vult Dirk Vanstipelen, directeur van SYNTRA Limburg, aan. “Van 1371 starters in 2017 tot 2564 in 2018, goed voor 38% van alle starters. Om het boomend techondernemerschap blijvend van zuurstof te voorzien zijn er méér opgeleide techtalenten nodig.”

PARTNERSCHAP ALS HEFBOOM

Rond deze uitdaging sloegen VDAB, SYNTRA Limburg en stad Genk (optredend voor het onderwijsveld) vijf jaar geleden de handen in elkaar. Uit enkele goede gesprekken ontstond het idee voor de Technologie-Talentcampus. Extra financiële ondersteuning – de totale investering bedraagt 57 miljoen euro – werd gevonden bij Vlaanderen en Europa en zo kon een uniek project uit de startblokken schieten.

“Voor zo’n project is onze steun niet meer dan logisch. En kijk, vijf jaar na de lancering van het SALK-plan en nauwelijks anderhalf jaar na de start van de bouwwerken staat het grootste SALK-project er”, weet Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters. “Het is geen verrassing dat dit project net in Limburg ontstaan is. De samenwerking en infrastructuurdeling zijn hier ver doorgedreven en dat maakt de T2-campus uniek. Maar niet lang meer: dit Limburgse concept van duurzaam partnerschap verdient én krijgt navolging in de rest van Vlaanderen. Enkel als onderwijs en arbeidsmarkt de handen in elkaar slaan, zijn we klaar voor de toekomst.”

NET OP TIJD KLAAR VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR

Een campus van 24.000 m² bouwen op nauwelijks 18 maanden tijd: dit huzarenstukje is geklaard door de vele techtalenten van aannemer Houben – Strabag. “Dit gebouw is gisteren opgeleverd en vandaag openen we. Ambitieus ja, maar de eerste trainees starten volgende week al. Hagelwit, veel licht, transparant en met technologie in de hoofdrol is het een opvallende architectuur. Architectenteam Kempe Thill - OSAR heeft een ontwerp neergezet dat er stààt, naast het monumentale Thor Central en tegen de achtergrond van het prachtige landschap van Thor Park”, aldus Wim Dries, burgemeester van Genk. “Door de grote raampartijen verbindt de T2-campus niet alleen met de omgeving, maar wordt het techtalent ook letterlijk in de kijker gezet.”

SCHOLEN WELKOM: T2-CAMPUS ALS VERLENGSTUK VAN DE KLAS

Voor de samenwerking met het onderwijs start een proefjaar. De eerste klassen komen vanaf september. Meer jongeren moeten doorstromen naar STEM-opleidingen en daar wil de T2-campus, als verlengstuk van de school, een stimulerende factor in worden. “De T2-campus moet een plek worden waar leerkrachten met hun leerlingen naar toe komen om gebruik te maken van de nieuwste apparatuur en zelf bij te blijven rond technologie. Een innovatief ambitieus project als de T2-campus zet Genk in Vlaanderen en Europa op de kaart. Een inspirerende plek die technologie ademt en inzet op vaardigheden om met volle goesting voor een STEM-opleiding te kiezen”, stelt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

BAANBREKEND CONCEPT VOOR MÉÉR GOESTING IN TECHNIEK EN TECHNOLOGIE

Echter, de T2-campus wordt niet enkel veel meer dan een indrukwekkend gebouw, het wordt ook veel meer dan ‘gewoon een opleidingscentrum’. Technologie evolueert razendsnel, totaal verschillende domeinen ontmoeten en versterken elkaar. Ook aan het ‘leren’ op zich zal de toekomst radicaal andere eisen stellen. En hoe langer hoe meer beseffen we dat goede ideeën ontstaan daar waar mensen samenkomen en elkaar inspireren.

De T2-campus vertrok vanuit deze drie uitgangspunten om een nieuw en baanbrekend concept gestalte te geven: 1) een nieuwe aanpak op programmatorisch vlak met snel en dynamisch leren versus langere opleidingen; 2) veel ruimte – letterlijk en figuurlijk – voor connectie, beleving en samenwerking, niet voor één doelgroep maar voor vele; en 3) een sterk partnerschap en ecosysteem van bedrijven en organisaties, hetgeen toelaat een breed aanbod te realiseren dat bovendien continu mee evolueert en bijblijft met trends, innovaties en ontwikkelingen.

KROKETMUUR VOL LEARNING SNACKS

“Technologie verandert onze leefwereld totaal en evolueert snel. Dat vereist een nieuwe aanpak. Leren moet leuk zijn, snel, flexibel en op maat. Je bent er ook nooit klaar mee, je zult je hele leven lang moeten bijblijven”, stelt Dirk Vanstipelen. “We introduceren hier dan ook een concept dat zo’n beetje werkt als een kroketmuur: je bepaalt zelf welke ‘learning snacks’ je eruit haalt en proeft zo wat het meest naar jouw smaak is. Je spijkert je talent op een snelle en flexibele manier bij. Door te proeven krijg je goesting naar méér en dus biedt de T2-campus ook langere leertrajecten.”

INFORMEEL LEREN, BELEVEN EN INSPIREREN

Ten tweede het belang van leren van elkaar, connecteren. Diverse doelgroepen –kinderen en jongeren, werknemers en werkzoekenden, ondernemers en werkgevers- komen hier dan ook samen, inspireren elkaar en werken samen over techdomeinen heen. Het T2-concept is daarop voorzien met belevingsruimtes, TECHlabs en veel plekken voor informeel leren. Nog zo’n speciale ruimte is de Broeikas, waar goede techideeën kunnen uitgroeien tot een onderneming.

ECOSYSTEEM

Dat technologie snel evolueert, betekent ook dat bijblijven een hele opdracht is. Techopleidingen kunnen aanbieden die up-to-date zijn wordt voor elke onderwijsinstantie hoe langer hoe meer een grote uitdaging. Eén school of instelling kan misschien moeilijk het tempo of de investeringen aan die daarvoor nodig zijn, maar een samenwerkingsverband en ecosysteem zoals de T2-campus is daar net op gericht. “Daarom ook dat een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven essentieel is. Al meerdan 100 enthousiaste bedrijven en organisaties hebben de schouders gezet onder de T2-campus zodat de opleidingen steeds op maat van het bedrijfsleven zijn, en de up-to-date kennis bevatten. Ook levert dit ecosysteem een enorme meerwaarde op vlak van infrastructuur en apparatuur, mentorschap en netwerken”, aldus Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg.

UNIEK IN EUROPA: INDUSTRIE 4.0 OPSTELLING SIMULEERT FABRIEK VAN DE TOEKOMST

Dat klinkt allemaal veelbelovend, maar wat kun je dan zoal komen leren en beleven? Op termijn meer dan 300 opleidingen, trainingen en workshops in de meest uiteenlopende domeinen.

Becode werd al aangekondigd, maar de T2-campus pakt de komende weken nog heel wat indrukwekkende verhuisdozen uit. Uniek in Europa is bijvoorbeeld de industrie 4.0-opstelling waarin je leert werken in de fabriek van de toekomst. Almaar meer producten zullen gepersonaliseerd en op maat gemaakt worden in de fabriek. Denk bijvoorbeeld aan schoenen die je zelf kan samenstellen in een webshop. “De omslag maken van traditionele maakindustrie naar dit soort vormen van nieuwe maakindustrie – en die ook hier vestigen – is een uitdaging voor onze regio. En daarin zal T2 een cruciale rol spelen door te voorzien in de know how, competenties en ideeën die daarvoor nodig zijn”, klinkt het bij burgemeester Wim Dries.

Een ander pareltje is het energie- en demohuis, een levensgroot huis waarin je experimenteert met alle technieken die het huis van de toekomst kan bevatten. Maar ook ronkende concepten zoals augmented en virtual reality, internet of things, smart grids, batterijtechnologie en blockchain maken deel uit van het aanbod.

Over Vlaams minister Philippe Muyters

Neem contact op met

Martelaarsplein 7 1000 Brussel

+32 2 552 61 00

[email protected]

www.philippemuyters.be