Sporten met het hele gezin in de lift

Sporten met het hele gezin in de lift

Steeds meer ouders sporten tijdens de training van hun kinderen

Hoe krijg je gezinnen aan het sporten die zelf aangeven dat ze te weinig tijd hebben? Steeds meer sportdiensten en sportclubs komen met een mooie oplossing: de sportieve opvang voor kinderen én ouders. Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters, en het sportagentschap Sport Vlaanderen geloven sterk in dit initiatief als deel van de oplossing om gezinnen aan het sporten te krijgen en hebben het de voorbije 2 jaar gepromoot over heel Vlaanderen. Met resultaat.

Wie sport, beleeft meer. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters en het sportagentschap Sport Vlaanderen doen er dan ook alles aan om jong en oud gezond aan het sporten te krijgen. En toch… Alle goede voornemens ten spijt, slaagt 60% van alle Vlaamse gezinnen er niet in om een halfuur per dag te sporten. 44% van de vrouwen en zelfs 53% van de mannen geven aan dat niet te kunnen omdat ze er de tijd niet voor vinden. Te weinig tijd, te druk op het werk, te druk met het gezin...

Nochtans sport in 95% van de gezinnen al minstens één gezinslid. Wat als we erin slagen om mensen te overtuigen om net samen met hun gezin te komen sporten? Om de tijd die ouders aan de zijlijn of in de kantine doorbrengen terwijl hun kind sport, ook sportief in te vullen? Om samen het plezier van sporten te ontdekken? Gezinssport stimuleren is dus de boodschap.

Inspiratie

In 2017 brachten Sport Vlaanderen en Gezinssport Vlaanderen al een eerste publicatie uit rond ‘Sporten met het hele gezin’. Naast inspirerende initiatieven kreeg je als sportdienst of sportclub ook concrete tips om zelf ook aan de slag te gaan. Want onze sportclubs, sportdiensten, verenigingen en organisaties hebben de sleutel in handen: als club of sportdienst kan je initiatieven lanceren die gezinnen over de streep trekken om samen te komen sporten.

Dat is exact de reden waarom Sport Vlaanderen bij de #sportersbelevenmeer-award van 2018 een extra criterium rond gezinssport opnam. In totaal organiseerden niet minder dan 139 sportdiensten een gezinssportactiviteit in het kader van deze award. Concreet gaat het om sportieve (groot)ouder- en kinderopvang, maar ook om samen een sport leren of de mogelijkheid bieden aan G-sporters om samen met hun ouders, broers en zussen te sporten. Kortom: alweer een hoop inspiratie die nu gebundeld werd in een nieuwe handige brochure.

“Ik ben blij dat zoveel sportdiensten en sportclubs zich al hebben laten inspireren om zelf een creatief idee rond gezinssport uit te werken”, zegt minister Philippe Muyters. “Het is zo herkenbaar: ouders die van hot naar her rijden om hun kinderen van en naar hun hobby's te brengen... Door hen op dat moment de kans te geven om zelf ook te sporten, maken we deels komaf met een van de belangrijkste redenen waarom mensen niet sporten: tijdsgebrek.”

De minister ging gisterenavond de sfeer opsnuiven bij Atletiek Beerschot, waar ouders een proefles loop- en conditietraining konden volgen tijdens de atletiektraining van hun kinderen. Om nog meer ouders de kans te geven om deel te nemen, slaat Atletiek Beerschot de handen in elkaar met basketbalclub Mercurius en Voetbalclub Koninklijk Berchem Sport, die op hetzelfde moment trainen. “Dan wordt het natuurlijk helemaal een mooi verhaal, als clubs en sportdiensten elkaar ook nog vinden en samen een aanbod uitwerken,” aldus minister Muyters.

Zelf ook aan de slag?

Sport Vlaanderen ondersteunt sportclubs en sportdiensten bij de organisatie van sportieve opvang door o.a. promotiemateriaal, sfeermateriaal en gadgets voor de ouders ter beschikking te stellen. Sportdiensten kunnen ook rekenen op begeleiding via promotiediensten en ze kunnen ondersteuning krijgen via lesgeverskredieten (10 lessen). Ook sportclubs kunnen dit aanvragen via de sportdienst.

Praktische hulp en inspirerende voorbeelden vind je op www.sport.vlaanderen/nieuws/gezinssport2. Je vindt er onder meer een handleiding voor sportdiensten en sportclubs om zelf met sportieve kinder- of ouderopvang te starten, en de links naar beide brochures.

Sport
Tinne Stukkens Raadgever Communicatie, Kabinet minister Philippe Muyters
Over Vlaams minister Philippe Muyters

Vlaams minister Philippe Muyters
Martelaarsplein 7
1000 Brussel