Opnieuw 8,3% minder werkzoekenden in september

Opnieuw 8,3% minder werkzoekenden in september

Eind september telde Vlaanderen 199.287 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 18.023 of 8,3% minder dan eind september vorig jaar. De werkloosheid daalt ondertussen al meer dan 3 jaar onafgebroken.

In elke leeftijdscategorie, voor elk studieniveau en bij elke werkloosheidsduur: opnieuw daalt de Vlaamse werkloosheid overal. De kortdurige werkloosheid (-1 jaar) daalt met 9,1%. De groep tussen 1 en 2 jaar daalt met 9,6% en de zeer langdurige werkloosheid (+2 jaar) daalt met 6,2%. Ook de allochtone werkloosheid blijft verder dalen met 7,6%.

Story image

De werkloosheid daalt in de drie leeftijdsgroepen:

  • De jeugdwerkloosheid (-25 jaar) daalt met 8,3%;
  • De middenleeftijdsgroep (25 - 50 jaar) krimpt met 10,6%;
  • Het aantal werkzoekende 50-plussers neemt af met 4,1%. Deze kleinere daling komt vooral doordat mensen langer beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt. Dat maakt dat het aantal werkzoekende 60-plussers aangroeit met 27%. De 50- tot 55 jarigen en de 55- tot 60-jarigen dalen daarentegen met respectievelijk 13,3% en 12,8%.
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: "Onze Vlaamse arbeidsmarkt blijft records breken. De werkloosheid daalt al meer dan 3 jaar onafgebroken en het aantal vacatures blijft stijgen. Het is 10 jaar geleden dat de Vlaamse werkloosheidsgraad in de maand september onder de 6,5% uitkwam. Dat is natuurlijk fantastisch, maar de keerzijde van de medaille is wel dat bedrijven de toenemende krapte voelen in hun zoektocht naar medewerkers. We moeten dus alles op alles blijven zetten om de knelpunten bij de bedrijven op te lossen."

U vindt alle details in de bijgevoegde tabellen.

 

Werk
Tinne Stukkens Raadgever Communicatie, Kabinet minister Philippe Muyters
Over Vlaams minister Philippe Muyters

Vlaams minister Philippe Muyters
Martelaarsplein 7
1000 Brussel