Hervorming VDAB-opleiding verzorgende-zorgkundige

Het gaat goed met de Vlaamse arbeidsmarkt. Maand na maand noteren we lagere werkzoekendencijfers en een stijgende werkzaamheidsgraad. Keerzijde van de medaille is dat we intussen te maken hebben met krapte op onze arbeidsmarkt. Dat is zeker het geval in de zorgsector, waar de vraag naar geschoold personeel al jaren heel hard klinkt en alsmaar groter wordt. Vandaag werkt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters aan een hervorming van de VDAB-opleiding “verzorgende-zorgkundige” om hieraan tegemoet te komen. 

De zorgsector heeft een hoge nood aan goed en geschoold personeel. Heel wat vacatures blijven open staan door de groeiende arbeidsmarkt.

Om aan die toenemende vraag tegemoet te komen, werkt VDAB nu samen met de diensten voor gezinszorg aan de modernisering van de opleiding “verzorgende-zorgkundige”.

Vlaams minister van Werk Muyters:We zorgen ervoor dat de opleiding verzorgende-zorgkundige voortaan uit modules zal bestaan, waarvoor deelkwalificaties uitgereikt kunnen worden. De opleiding wordt zo een stuk flexibeler. Je kan bijvoorbeeld makkelijker de opleiding even onderbreken om al aan de slag te gaan in de zorgsector en later de draad weer oppikken. De opleidingen van de VDAB en de CVO's kunnen in de toekomst zo ook veel beter op elkaar aansluiten.”

Door te werken met een modulesysteem kunnen tussentijds beroepskwalificaties behaald worden, zoals huishoudhulp en logistiek assistent, waarmee je in de zorgsector al aan de slag kan. De eindkwalificatie is verzorgende/zorgkundige. De opleiding wordt afgestemd op het behalen van beroepskwalificaties volgens de Vlaamse kwalificatiestructuur. Door vrijstellingen toe te staan voor elders verworven competenties of eerder behaalde diploma's, kan VDAB bovendien meer maatwerk afleveren en de opleiding beter afstemmen op de verschillende opleidingsnoden van de cursisten.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen: "Om een kwalitatief antwoord te kunnen blijven geven op de groeiende vraag naar zorg, zijn verzorgenden en zorgkundigen een heel belangrijke en waardevolle beroepsgroep. Heel wat mensen, die graag een tweede carrière willen uitbouwen in zorg of welzijn, kunnen via de modulaire opleiding zo in de zorg starten. Vaak gaat het daarbij om zeer waardevolle mensen die door levenservaring al heel wat affiniteit met zorgverlening hebben opgebouwd. De modernisering van het traject is dus een hele goede stap vooruit om een antwoord te bieden op de toenemende nood aan zorgverleners."

 

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters:Met deze modernisering van de opleiding verzorgende-zorgkundige kunnen we de instroom via verschillende kanalen verhogen. Dat kan deze sector in tijden van krapte op de arbeidsmarkt heel goed gebruiken. We hopen met deze hervorming al van start te kunnen gaan op 1 januari 2020.”

Over Vlaams minister Philippe Muyters

Neem contact op met

Martelaarsplein 7 1000 Brussel

+32 2 552 61 00

[email protected]

www.philippemuyters.be