45.000 AI-opleidingen per jaar

45.000 AI-opleidingen per jaar

Vlaams Minister Philippe Muyters wil jaarlijks meer dan 45.000 Vlamingen kennis laten maken met artificiële intelligentie. VDAB ontwikkelt daarom een online cursus AI in samenwerking met sectororganisaties en bedrijven. Deze opleiding wil AI op een toegankelijke manier overbrengen aan de brede bevolking. Daarnaast worden extra werkzoekenden op een innovatieve manier opgeleid tot AI-ontwikkelaar.

Artificiële intelligentie zal de komende jaren een enorme impact hebben op het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. Bedrijven zullen de nieuwe technologieën moeten omarmen als ze concurrentieel willen blijven. Jobs zullen in de toekomst dan ook wijzigen en sommige verdwijnen. Toch toont een studie van Agoria aan dat er voor elke verdwenen job 3 à 4 in de plaats komen. We moeten er dus voor zorgen dat de competenties van de Vlamingen up to date blijven.

Minister Muyters wil daarom samen met VDAB vanaf september 2019 jaarlijks 45.000 Vlamingen opleiden in AI aan de hand van een online beschikbare cursus in samenwerking met sectorganisaties en bedrijven. Minister Muyters: “Met deze opleiding willen we AI op een toegankelijke manier overbrengen aan de brede bevolking: wat is AI, hoe wordt het toegepast in de praktijk en welke mogelijkheden biedt het ons? Veel Vlamingen hebben immers nog een onterechte koudwatervrees voor AI, terwijl het ongelooflijk veel opportuniteiten biedt. Daarnaast willen we met de VDAB ook Python-opleidingen voor werkzoekenden voorzien. Python is een programmeertaal in webontwikkeling die aan een stevige opmars bezig is en veel gehanteerd wordt in AI-toepassingen.”

Ten slotte zet minister Muyters samen met VDAB een eerste Impact Bond in de markt, naar analogie van de eerder gelanceerde Social Impact Bond waarmee kwetsbare jongeren worden opgeleid tot webontwikkelaar. Via een Impact Bond kunnen organisaties innovatieve oplossingen voorstellen voor complexe maatschappelijke problemen. Een investeerder draagt het financiële risico, en de overheid of andere financierders betaalt enkel terug (met rente) indien het project succesvol is. Minister Muyters: “Met deze eerste Impact Bond willen we in samenwerking met ICT-bedrijven werkzoekenden opleiden tot AI-ontwikkelaar, een absolute must voor onze arbeidsmarkt. Bovendien is dit een ideale manier om de expertise van de bedrijven mee te nemen in het beleid.”

Fons Leroy, Gedelegeerd Bestuurder VDAB: "Vanuit VDAB zetten we al langer in op digitale competenties omdat we ervan overtuigd zijn dat ze een must zijn voor iedereen die mee wil blijven op een arbeidsmarkt. Elke job, elke sector zal de impact voelen van digitalisering. Daarom zetten we bijkomend in op deze initiatieven."

Thomas Pollet Woordvoerder, Kabinet minister Muyters

 

Werk Economie & Innovatie
Over Vlaams minister Philippe Muyters

Vlaams minister Philippe Muyters
Martelaarsplein 7
1000 Brussel