3,5 miljoen euro voor City of Things

Hoe verandert het Internet of Things de toekomst van de Vlaming? Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters spoorde alle Vlaamse steden en gemeenten aan om daarover na te denken en samen op zoek te gaan naar slimme IoT-oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Met succes: uit de subsidieoproep die in oktober vorig jaar gelanceerd werd, komen vandaag 21 concrete projecten waarin tientallen grote én kleine steden en gemeenten samenwerken aan city of things. De totale subsidie bedraagt 3,5 miljoen euro.

Slim parkeren, gezondheidszorg op afstand, efficiënt energieverbruik…de innovatieve mogelijkheden van het Internet of Things om het leven aangenamer en duurzamer te maken, lijken eindeloos. Voor Vlaanderen ligt hierin een kans om niet enkel mee te zijn met de vierde industriële revolutie, maar zélf een pionier en topspeler te worden in de geconnecteerde wereld. Met een enorm potentieel in baanbrekende nieuwe technologieën en een ontluikend kmo-ecosysteem heeft onze regio alvast de grondstoffen in handen. Tijd om een versnelling hoger te schakelen door op een slimme manier samen te werken aan een slimmer, beter en duurzamer Vlaanderen.

City of Things

Begin vorig jaar bouwden Vlaanderen, Stad Antwerpen en imec samen ‘City of Things’ uit, een digitale stad verweven met de werkelijke stad om de mogelijkheden van smart cities te onderzoeken. In het living lab Antwerpen wordt de technologie sindsdien door gebruikers in de praktijk getest en wordt er gewerkt aan een open digitaal platform. Vandaag is het tijd om de lessen uit dat project door te trekken naar Vlaanderen. Via de subsidie-oproep krijgen alle Vlaamse steden en gemeenten de kans om uit te zoeken wat het internet of things voor hen kan betekenen en op welke manier ze daar optimaal op kunnen inzetten.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters: Iedereen kan bij wijze van spreken een ‘slimme’ stad worden door een ontwikkelaar onder de arm te nemen en veel geld te betalen voor een paar slimme toepassingen, maar dan beperk je de oplossing tot jouw stad en tot één ontwikkelaar terwijl de meeste uitdagingen zoals mobiliteit, luchtkwaliteit en afvalbeleid niet stoppen aan een gemeentegrens. Met City of Things willen we met een open digitaal platform werken, zodat steden en gemeenten kunnen samenwerken, kosten en expertise kunnen delen en toepassingen over heel Vlaanderen uitgerold kunnen worden.”

 Open samenwerking

Het indienen van de projecten verliep in twee fasen. Na de eerste fase – het aanmelden van een idee – werd feedback geformuleerd. Projecten die sterke gelijkenissen vertoonden, werden zo aangespoord om samen te werken en samen in te dienen. Imec organiseerde workshops om de potentiële aanvragers te inspireren bij het uitschrijven van hun projectidee.

Vlaams minister van Innovatie en Economie Philippe Muyters:De oproep levert uiteindelijk 21 concrete projecten op met nieuwe, ingenieuze oplossingen om bijvoorbeeld de kwaliteit van het wegdek te monitoren of om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan. Ik ben ook heel tevreden met het grote aantal steden en gemeenten – groot én klein – die we met deze oproep bereiken en helpen om een smart city te zijn.”

Een overzicht van de projecten, het subsidiebedrag en de deelnemende steden en gemeenten, staat in de bijlage.

 

 

Over Vlaams minister Philippe Muyters

Neem contact op met

Martelaarsplein 7 1000 Brussel

+32 2 552 61 00

[email protected]

www.philippemuyters.be