20.000 jongeren leren coderen

Eind 2016 lanceerde Vlaams minister Philippe Muyters een ICT-impulsplan om de digitale geletterdheid van jongeren te verhogen. Vijf jaar lang worden projecten ondersteund die jongeren tussen 7 en 15 jaar de kans geven om zich in hun vrije tijd uit te leven met coderen en het opdoen van computerskills. Na twee jaar heeft het plan duidelijk al een groot succes: het aantal deelnemers is gestegen tot meer dan 20.000.

Basiskennis informatica is cruciaal in deze digitale tijden en de informatie- en communicatietechnologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Een evolutie die de komende jaren enkel nog maar zal versterken. Zoveel mogelijk jongeren warm maken voor richtingen in Science, Technology, Engineering en Mathematics is dus ontzettend belangrijk.

Vlaams minister Muyters:Het zijn in die richtingen dat zich de jobs van de toekomst zullen ontwikkelen. Vandaag zijn ICT’ers al een knelpuntberoep, maar evengoed in zowat alle andere jobs zit een groeiende component die te maken heeft met ICT. We mogen onze jongeren de boot niet laten missen.”

Het ICT-impulsprogramma ging in 2017 van start en bestaat uit 4 onderdelen: de versterking van de STEM-academies, steun aan CoderDojo, leertrajecten ICT via CodeFever en de opstart van Codescools. Stuk voor stuk blijken ze vandaag succesvol en trekken ze steeds meer jongeren aan.

1. STEM-academies

In de STEM-academies komen jongeren op een speelse manier in contact met de hele waaier die wetenschap en techniek te bieden heeft: van ruimtevaart over proefjes in een lab tot het ontwikkelen van computerspelletjes. De steun aan de academies werd verhoogd naar 500.000 euro per jaar met als doel: een STEM-academie in elke Vlaamse gemeente. De activiteiten van de intussen al meer dan 100 academies vind je op http://www.stem-academie.be/

2. ​ ​ ​ CoderDojo

Om ICT een extra impuls te geven, werd een aparte oproep voor een ICT-STEM-academie gelanceerd. CoderDojo, een wereldwijde community van vrijwillige ICT-experten en coaches, haalde de opdracht binnen. CoderDojo organiseert ‘Dojo’s’, evenementen waarop jongeren tussen 7 en 18 jaar leren programmeren, sites bouwen, apps en spelletjes ontwikkelen enz. De Dojo’s doen dat met zoveel succes dat de vraag enorm groeit en de ondersteuning intussen werd opgetrokken van 80.000 euro naar 250.000 euro per jaar. ​ http://coderdojobelgium.be/nl

3. ​ ​ ​ CodeFever

Wie meer diepgaande ICT-kennis wil opbouwen, kan terecht bij organisaties die reeksen lesjes aanbieden. Via een oproep werd hiervoor CodeFever geselecteerd. Zij krijgen jaarlijks 250.000 euro om op 5 jaar tijd minstens 10.000 jongeren het leertraject te laten doorlopen. Met 3.300 deelnemers in 2017 en meer dan 4.500 deelnemers in 2018, zullen ze deze doelstelling zeker waarmaken. ​ http://codefever.be/

4. ​ ​ ​ Codescools

Het ICT-impulsplan wil de verworven buitenschoolse ervaring ook laten doorstromen naar het onderwijs en leerkrachten de nodige inhoudelijke en didactische ondersteuning bieden. Om deze overdracht te vergemakkelijken, worden ook activiteiten op school georganiseerd, op de middag of net na de lesuren. Hogeschool Odisee haalde deze opdracht binnen en krijgt een jaarlijkse ondersteuning van 65.000 euro om met ‘Codescools’ kinderen van 10 tot 12 jaar deze vrijwillige programmeer- en codeersessies te laten volgen, samen met hun leerkrachten en ouders vrijwilligers. 155 scholen in Vlaanderen en Brussel nemen al deel aan dit project.


 

Vandaag bracht minister Muyters bij Technopolis in Mechelen ook een bezoek aan “Coolest Projects”, dé tech-beurs voor jongeren waar deelnemers projecten tonen die ze zelf gebouwd hebben. 

CoderDojo Belgium vzw organiseerde deze beurs al voor het vierde jaar op rij en elk jaar opnieuw trekt de beurs een groeiend aantal deelnemers. Dit jaar stelden meer dan honderd jonge uitvinders hun zelfgemaakt project voor. Dat is geen verrassing volgens Martine Tempels, voorzitter van CoderDojo: “Door met hun projecten naar buiten te komen, inspireren deze jonge uitvinders op hun beurt weer andere kinderen om iets met hun creativiteit te doen en zo groeit het aantal jonge uitvinders in België exponentieel. Hierdoor worden meer jongeren geprikkeld door de STEM-domeinen”.

 “Ik ben onder de indruk van zoveel creatief talent op Coolest Projects”, zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters.In de digitale wereld waarin we leven, zullen we hun skills vandaag en in de toekomst hard nodig hebben. Daarom vind ik het essentieel dat zoveel mogelijk jongeren codeervaardigheden kunnen opdoen en ook de systemen die erachter zitten snappen en doorzien. Er zijn in Vlaanderen schitterende initiatieven om jongeren computerskills bij te brengen buiten de schoolse uren en ze beleven er tegelijk veel plezier aan. Ik ben blij dat we met een extra impuls nu al meer dan 20.000 jongeren kunnen bereiken en dat de vraag blijft stijgen.”

Over Vlaams minister Philippe Muyters

Neem contact op met

Martelaarsplein 7 1000 Brussel

+32 2 552 61 00

[email protected]

www.philippemuyters.be