Vlaanderen wil WK wielrennen laten thuis komen op 100-jarig jubileum

Exact honderd jaar na het eerste UCI WK wielrennen op de weg, wil Vlaanderen in 2021 de jubileumeditie op eigen bodem laten plaatsvinden. De Vlaamse Regering besliste vandaag om een sterke kandidatuur in te dienen bij de UCI en 13 miljoen euro te voorzien om bij te dragen in de organisatiekost. Na de zomer wordt bekend gemaakt of het WK 2021 zal thuis komen in Vlaanderen.

Het Wereldkampioenschap wielrennen op de weg vindt elk jaar in september in een andere gaststad of regio plaats. Het is hét wielerevenement van het jaar met de elite wedstrijden op de weg voor mannen en vrouwen, de tijdritten en de U23 en juniorenwedstrijden. Exact 100 jaar na het allereerste WK wil Vlaams minister van Sport Philippe Muyters het WK opnieuw naar Vlaanderen halen: “Waar beter kan het WK Wielrennen zijn 100-jarig bestaan vieren dan in Vlaanderen? De Vlaamse Regering besliste vandaag om een sterke kandidatuur in te dienen bij de UCI en 13 miljoen euro te voorzien om te investeren in dit evenement. Vlaanderen zet volop in op de koerstraditie, de wielerbeleving en het kunstpatrimonium en stelt start- en aankomststeden als Brugge, Antwerpen en Leuven voor. De tijdritten starten aan de kust, in Knokke-Heist.”

Het WK 2021 zal van 18 tot 26 september plaatsvinden en kan worden afgetrapt met een massa-evenement op zaterdag voor enthousiaste fietsers en fietsende families. De tijdritten, van zondag tot en met dinsdag, zullen in Knokke-Heist vertrekken en finishen in het historische kader van de Brugse binnenstad. Voor de ritten in lijn, van donderdag tot en met zondag, ligt de start in Antwerpen en gaat het van daaruit via Mechelen richting Leuven. In en rond Leuven wacht de renners een plaatselijk parcours met een aantal flinke kuitenbijters die in de finale meermaals beklommen zullen worden.

Aan traditie inderdaad geen gebrek: België is één van de vijf stichtende leden van de UCI en heeft tot op de dag van vandaag het grootste aantal wereldtitels op de weg bij de heren elite binnengehaald. Dat zijn er 26, waarvan 23 titels werden behaald door Vlaamse wielrenners (profrenners). Aan die Vlaamse koershistoriek koppelt het organisatiecomité een attractief Flandrien-parcours met voldoende korte en nijdige, typisch Vlaamse hellingen, wat voor spanning moet zorgen tot aan de finish. Het parcours zet bovendien ook nog het kunstpatrimonium in de kijker met een aantal belangrijke steden als start- of aankomstplaats. 

Het 100-jarig jubileum van het WK Wielrennen past perfect in het Vlaamse topevenementenbeleid”, zegt Ben Weyts, Vlaams minister voor Toerisme. “We willen internationale evenementen met groot economisch rendement naar Vlaanderen halen. Het WK wielrennen zal ons veel internationale uitstraling bezorgen, ons toeristisch imago als ‘bakermat van de flandriens’ versterken én volgens de eerste schattingen 30 miljoen euro inkomsten genereren voor onze economie”. 

In 2016 werd ‘EventFlanders’ opgericht: een gespecialiseerde cel die Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tilt én jacht maakt op internationale evenementen. De Vlaamse ministers Geert Bourgeois, Ben Weyts, Philippe Muyters en Sven Gatz hebben de handen in elkaar geslagen om het topevenementenbeleid samen uit te bouwen. ‘EventFlanders’ werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar wordtondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen. 

De Vlaamse overheid slaat de handen in elkaar met de deelnemende steden om een organisatie van dit kaliber mogelijk te maken. De totale organisatiekost, inclusief de licentie voor UCI en een interessant voortraject om het wielrennen en fietsen nog verder te promoten, wordt geraamd op 18,7 miljoen euro. Hiervan neemt de Vlaamse overheid maximaal 13 miljoen euro op zich, de steden dragen bijna 2,9 miljoen euro bij. Via de lokale organisator wordt een minimale inbreng van 2,8 miljoen euro vanuit private middelen (sponsoring, hospitality, catering en randactiviteiten) verwacht. 

Wanneer een dergelijk topevenement naar Vlaanderen gehaald wordt, wil de Vlaamse overheid in overleg met alle mogelijke partners ookbekijken welke duurzame initiatieven gerealiseerd kunnen worden na afloop van het evenement. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan een duurzaam kader voor (fiets)evenementen, versterkte werking van de wielerfederatie, uitbouw van een vrijwilligersbeleid rond evenementen, de ondersteuning van startup bedrijven rond fietsen/wielrennen, … Op deze manier is een ​ topevenement als het WK een katalysator voor duurzame lange termijninvesteringen,” zegt minister van Sport Philippe Muyters.

Het kandidaatsdossier – dat op 20 juli wordt voorgesteld aan de UCI – wordt ingediend door meerdere partners: de Vlaamse overheid, de Belgische en Vlaamse wielerfederaties, de deelnemende steden en het lokaal organisatiecomité (LOC) ‘vzw WK 2021’. Het LOC is een samenwerkingsverband tussen Flanders Classics en Golazo, de organisatoren van de belangrijkste wielerwedstrijden in Vlaanderen en België waaronder de Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Nieuwsblad, Baloise Belgium Tour, Binck Bank Tour, tal van veldritten en ruim 40 evenementen voor actieve fietsers. 

Eind september wordt de kandidatuur toegewezen tijdens het UCI-congres op het WK in Innsbruck. 

Persinfo ​
Vlaamse overheid (kabinet minister Muyters): ​
Veerle Van Nieuwenhuysen – [email protected] en 0486/49 44 80 ​
Belgian Cycling: Guy Vermeiren – [email protected] en 0477/47 77 31 ​
Vzw WK 2021 (LOC): Christophe Impens – [email protected] en 0475/24.49.06

 

 

Over Vlaams minister Philippe Muyters

Neem contact op met

Martelaarsplein 7 1000 Brussel

+32 2 552 61 00

[email protected]

www.philippemuyters.be